Contractenrecht

Contractenrecht

Wat is contractenrecht?

Het contractenrecht of overeenkomstenrecht regelt onder andere hoe overeenkomsten tot stand komen, waaraan ze moeten voldoen en wat er gebeurt als je je niet aan een overeenkomst houdt. Het contractenrecht is een onderdeel van het verbintenissenrecht en valt daardoor onder het burgerlijk recht/civielrecht.

Bij het maken van afspraken is vertrouwen van groot belang. Om er zeker van de te zijn dat tussen partijen duidelijk is welke afspraken er zijn gemaakt is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een overeenkomst.

Voorbeelden van overeenkomsten

In het contractenrecht is niet alleen de manier van vastlegging van de afspraken van belang, maar ook de uitleg, de geldigheid en de naleving ervan.  Voorbeelden van overeenkomsten zijn onder meer:
  • arbeidsovereenkomst;
  • koopovereenkomst;
  • aannemingsovereenkomst;
  • overeenkomst van opdracht
  • huurovereenkomst;
  • samenwerkingsovereenkomst;
  • vaststellingsovereenkomst;
Scroll naar beneden als je wil weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van contractenrecht of voor veelgestelde vragen over het contractenrecht. 

Advies nodig?
Vraag het Sebastiaan

Dit kunnen wij voor jou betekenen op het gebied van contractenrecht

Het opstellen en beoordelen van overeenkomsten, maar ook discussies daarover, is voor ons dagelijkse kost. Wij begrijpen dat je zeker wilt zijn van jouw zaak. Jij wilt jouw contracten goed geregeld hebben, zodat je er geen omkijken naar hebt. Wij helpen je graag met allerlei vragen die vallen onder het contractenrecht, zodat je snel geholpen bent en verder kunt met jouw business. Niet alleen voorzien wij jou van advies en kunnen we voor jou op maat gemaakte overeenkomsten opstellen, maar staan we jou uiteraard ook bij in het geval van een procedure.  

Voor meer informatie over contractenrecht scroll je naar beneden, lees je onze blogartikelen of bekijk je onze FAQ pagina. Uiteraard mag je ons ook altijd bellen!

 “Laatste update d.d. 28 januari 2022″

Veelgestelde vragen
over Contractenrecht

Bedrog of dwaling. Wat is dat?

Wanneer je bij het aangaan van een overeenkomst een verkeerde voorstelling van zaken hebt gehad kan sprake zijn van bedrog of dwaling. Bij bedrog heeft de andere partij jou opzettelijk van onjuiste informatie voorzien. Bij dwaling hoeft er geen sprake te zijn van opzettelijkheid. In geval van dwaling kan het ook zo zijn dat de andere partij jou van informatie had kunnen voorzien, maar dit (bewust of onbewust) niet heeft gedaan. Het kan zijn dat de andere partij zelf ook niet over de juiste informatie beschikte. Dan is sprake van wederzijdse dwaling. In het geval van bedrog of dwaling kan een overeenkomst vernietigd worden.

Contract ontbinden. Hoe doe ik dat?

Een contract ontbinden mag niet zomaar. Een overeenkomst brengt verplichtingen over en weer met zich mee. Wanneer je van een overeenkomst of contract af wilt, is het van belang om te weten om welk soort overeenkomst of contract het gaat. Ook is het van belang wat er in de overeenkomst is opgenomen over een contract ontbinden, het opzeggen van een contract of vernietiging daarvan. Voor een aantal bijzondere overeenkomsten zijn er wettelijke bepalingen opgenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een koopovereenkomst, huurovereenkomst en arbeidsovereenkomst. Bij duurovereenkomsten, behoudens bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst en huurovereenkomst, zijn er geen specifieke regelingen in de wet opgenomen. Ongenoemde duurovereenkomsten, zoals een distributieovereenkomst, zijn in beginsel opzegbaar, tenzij partijen anders hebben afgesproken. Daarnaast kan een overeenkomst worden ontbonden wanneer een van de partijen tekortschiet in de nakoming van zijn of haar verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst. De tekortkoming moet dan wel in verhouding staan tot de ontbinding. Ontbinding kan ook via de rechter. Een contract vernietigen kan wanneer sprake is van bedreiging, bedrog, dwaling of misbruik van omstandigheden.

Voorbeeld overeenkomsten. Waar vind ik die?

Op het Internet zijn genoeg voorbeeld overeenkomsten te vinden. Deze sluiten echter vaak niet aan op jouw specifieke situatie. Daarom raden wij dit niet aan. Mocht je toch een overeenkomst van het internet willen halen, win hierover dan eerst even advies in van een advocaat ondernemingsrecht, zoals Elles Maatman. Laat het contract of de overeenkomst in ieder geval controleren door een van onze advocaten in Almelo, Tubbergen of Oldenzaal, zodat je er verzekerd van bent dat deze specifiek ziet op jouw situatie en jij zo goed mogelijk bent beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden. Met ons MKB Rechtshulp abonnement bieden wij onze klanten trouwens gratis de beschikking over voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht.

Contractbreuk of wanprestatie. Wat nu?

Een overeenkomst moet in principe altijd worden nagekomen. Wanneer dit niet of slechts gedeeltelijk gebeurd, dan is er sprake van contractbreuk. Contractbreuk wordt ook wel wanprestatie genoemd. Je kunt hierover met de andere partij in overleg gaan. Een advocaat die gespecialiseerd is in contracten en overeenkomsten kun je uiteraard ook om advies vragen. Afhankelijk van de situatie is het mogelijk om nakoming te vragen van de andere partij of jij kunt je eigen verplichtingen opschorten of de overeenkomst ontbinden of schadevergoeding te eisen. Wanprestatie kan toegestaan zijn in geval van overmacht bijvoorbeeld of onvoorziene omstandigheden.

Bruikleenovereenkomst voorbeeld, waar vind ik die?

Een voorbeelden van een bruikleenovereenkomst is zeker te vinden op het internet. Wij raden je wel aan om vooraf advies in te winnen van een van onze huurrecht advocaten, zoals Marc Schuring. Laat een huurcontract of huurovereenkomst ook altijd controleren door een expert zodat je er verzekerd van bent dat deze jouw situatie van toepassing is. Dan ben jij zo goed mogelijk beschermd tegen eventuele aansprakelijkheden. Met ons juridisch abonnement bieden wij klanten gratis de beschikking over tal van voorbeelden van standaard contracten en overeenkomsten. Zowel op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, maar ook op het gebied van vastgoedrecht, bouwrecht en huurrecht. Direct contact met één van onze huurrecht advocaten in Almelo, Tubbergen en Oldenzaal?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail ons of bekijk andere veelgestelde vragen over andere rechtsgebieden!

Het laatste nieuws

  • Nieuws

    Ontslaggronden uitgelegd

    Als werkgever in Nederland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende ontslaggronden die van toepassing kunnen zijn binnen het arbeidsrecht. In dit artikel worden de belangrijkste ontslaggronden uitgelegd. Disfunctioneren Disfunctioneren verwijst naar een situatie waarin een werknemer niet voldoet aan de verwachtingen met betrekking tot...

    Lees meer
  • Nieuws

    5 goede redenen voor op maat gemaakte algemene voorwaarden

    Als je erover nadenkt om op maat gemaakte algemene voorwaarden te gaan hanteren, lees dan dit artikel. Het laten opstellen van algemene voorwaarden op maat biedt namelijk verschillende voordelen, met name omdat het zorgt voor een betere bescherming en maatwerk voor jouw specifieke situatie. In dit artikel geven we je 5...

    Lees meer

Wij werken voor: